IK-werk aan werkplezier

Training IK-werk aan werkplezier: managen van medewerkers die worstelen met werkdruk

Voor wie?

Je hebt een leidinggevende functie en je medewerkers geven regelmatig aan dat de werkdruk te hoog is. Of ze zeggen het niet, maar je merkt het. Door reorganisaties  moeten ze met minder mensen meer werk doen. Ze zien er gespannen en vermoeid uit en ze maken lange dagen om alles op tijd af te krijgen. Je weet dat werkdruk de belangrijkste voorspeller van burnout is. Langdurige uitval door overbelasting wil je voorkomen, want je wilt en kunt niemand missen.

 

Maar wat kun jij als leidinggevende doen om te voorkomen dat medewerkers uitvallen door een te hoge werkdruk? Hoe buig je werkdruk om naar werkplezier? En hoe ga je over dit onderwerp in gesprek met je medewerkers?

 

Je wilt leren:

  • wat signalen van werkstress en werkplezier zijn
  • welke maatregelen bewezen effectief zijn om werkdruk en -stress om te buigen naar (meer) vitaliteit en werkplezier
  • hoe je werkdruk, vitaliteit en werkplezier op effectieve wijze bespreekbaar maakt met je mensen, zowel één op één als met je team

 

Inhoud

Trainingen van IK-werk zijn altijd maatwerk, dus in overleg met de opdrachtgever bepalen we: (1) aan welke doelen we gaan werken en (2) in welke vorm we dit gaan doen en (3) hoeveel tijd we hiervoor nemen. Hieronder volgt een mogelijke opzet voor deze training: 

 

Bijeenkomst 1: 

Wat is werkdruk en -stress? Wat zijn signalen van werkstress en -plezier om te herkennen? Hoe buig ik mijn eigen werkdruk en -stress om naar (meer) vitaliteit en werkplezier zodat ik goed  voorbeeldgedrag kan laten zien?

 

Bijeenkomst 2: 

Hoe maak ik werkdruk, -stress en -plezier 1 op 1 bespreekbaar met mijn mensen? We oefenen lastige situaties uit jouw praktijk, al dan niet met een ervaren trainingsacteur.

 

Bijeenkomst 3: 

Hoe maak ik werkdruk, -stress en -plezier bespreekbaar met mijn team? Hoe komen we samen tot concrete verbeteracties waar iedereen achter staat en zich actief voor inzet? 

 

Resultaat

Na de training weet je:

  • wat werkdruk en -stress precies is en wanneer de kansen op uitval door overbelasting toenemen
  • welke maatregelen in jouw organisatie het meest effectief zijn om de werkdruk te verlagen en het werkplezier te vergroten
  • hoe je op constructieve wijze in gesprek gaat met je mensen over dit thema 
  • in welke beruchte valkuilen je nooit moet stappen bij het aanpakken van werkdruk en -stress
  • waarom het belangrijk is om te blijven investeren in vitaliteit en werkplezier en hoe je dit kunt doen
  • hoe je jouw eigen vitaliteit en  werkplezier kunt vergroten

 

Met als gevolg: minder ziekteverzuim, meer vitale mensen die plezier hebben in hun werk, betere samenwerking, betere (team)prestaties, minder verloop en een hogere klanttevredenheid. 

 

Interesse?

Wil jij weten hoe jij de werkdruk in jouw organisatie kunt ombuigen naar meer vitaliteit en werkplezier? Neem dan contact met me op.

wat werkdruk en werkstress is
wanneer werkstress iet meer gezond is