IK-werk aan werkplezier

Training IK-werk assertief: opkomen voor jezelf met respect voor de ander

Voor wie?

Je bent een gedreven professional en houdt van kwaliteit. Anderen bewonderen je om in je inzet, perfectionisme, vriendelijkheid en betrouwbaarheid. Je staat altijd voor iedereen klaar. Als er een klus geklaard moet worden, ben jij vaak degene die het op zich neemt. Daarmee heb je je tot een geliefde collega gemaakt.

Maar er is ook een andere kant. Soms zou je liever ‘nee’ zeggen tegen een verzoek, maar je bent bang dat collega’s je dan oncollegiaal vinden en dus doe je het niet. Gevolg is dat je regelmatig over je grenzen gaat of laat gaan, waardoor je jezelf uitput. Anderen zullen het niet snel aan je merken, omdat ze van je gewend zijn dat je altijd ‘ja’ zegt en doorgaat.

Het kan ook zijn dat je best goed je grenzen kunt aangeven, maar dat je meer op de voorgrond zou willen treden. Nu functioneer je voornamelijk op de achtergrond en krijg je wel eens de opmerking wat ‘onzichtbaar’ te zijn voor de organisatie. Je hebt wel een mening, maar je hebt moeite om deze te uiten. Zeker in groepen en al helemaal als voor je gevoel alles al gezegd is. Wat heb jij dan nog toe te voegen? Toch wordt het van je verlangd, zeker als je wilt doorgroeien binnen de organisatie. En dat wil je wel!

Je kunt jaloers zijn op mensen die heel ontspannen en adrem omgaan met allerlei sociale situaties die jij als lastig ervaart. Zoals:

 • verzoeken weigeren
 • mensen aanspreken op hun gedrag
 • een gesprek met een langprater sociaal handig beëindigen
 • complimenten ontvangen en geven
 • ‘small talk’ tijdens recepties en andere formele gelegenheden

Dat zou jij ook wel willen kunnen!

Inhoud

In deze training leer je hoe je jezelf meer kunt laten zien en hoe je anders omkunt gaan met lastige sociale situaties. Zodat er sprake is van meer gelijkwaardig contact, waarbij evenveel ruimte is voor jou als voor de ander. We werken met het gedachtengoed van Voice Dialogue en ACT.

Theorie wordt afgewisseld met praktijk. Je krijgt inzicht in je belemmeringen om assertief te zijn. En praktische handvatten die je kunnen helpen je assertiever op te stellen. Maar je wordt vooral gestimuleerd om in én buiten de training te gaan experimenteren met assertief gedrag. Zodat je kunt ervaren hoe het is en wat het je oplevert. Je zult merken dat het veel minder eng is dan je ooit had gedacht.

Resultaat

Na de training:

 • beantwoord je verzoeken vaker met ‘nee’ zonder oncollegiaal over te komen,
 • voel je je meer ontspannen en zelfverzekerd in diverse sociale situaties, zelfs bij dominante mensen,
 • kun je beter omgaan met het ontvangen en geven van feedback, of het nou gaat om complimenten of kritiek,
 • heb je geëxperimenteerd met assertief gedrag in én buiten de training en
 • heb je meer inzicht in je eigen wensen en behoeften en
 • begrijp je beter wat je er tot nu toe van weerhouden heeft om je assertief op te stellen.

 

In company of online

Het is mogelijk deze training in company of online te organiseren. Wil je meer weten over deze training? Neem dan contact met me op.

Petra geïnterviewd door Libelle over assertiviteit

Hoe komt het toch dat je soms pas achteraf weet wat je had moeten zeggen? Libelle wilde het weten en belde... mij! Lees hier het artikel.