Leertraject IK-werk aan zelfzorg: voor zorgers die beter voor zichzelf willen leren zorgen
In dit leertraject gaat het om het duurzaam terugvinden van de balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Speciaal voor alle zorgers die willen leren hoe ze voor anderen kunnen zorgen zonder zichzelf te vergeten.
Hierin bied ik twee varianten aan:
- een in-company leertraject van een (school)jaar, dus voor medewerkers van één organisatie, met elke 4 tot 6 weken een sessie van max. een dagdeel, eventueel in combinatie met een aantal coachingsessies per persoon voor wie behoefte heeft aan extra begeleiding. Zeer geschikt voor mensen die werkzaam zijn in de (geestelijke) gezondheidszorg, kinderopvang of onderwijs
- een leertraject van een jaar op basis van open inschrijving, dus voor alle zorgers die samen met anderen in een kleine groep met gelijkgestemden willen leren hoe ze duurzaam kunnen werken aan betere zelfzorg
Voor wie:
Je werkt bijvoorbeeld als psycholoog, verpleegkundige, leerkracht, medewerker in de kinderopvang, gastouder en/of mantelzorger. Vanuit je professionaliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, (werk)waarden, betrokkenheid en/of liefde voor de ander probeer je zo goed mogelijk voor anderen te zorgen of te helpen, maar ben je geneigd jezelf op de tweede plaats te zetten. Met het risico dat je jezelf overbelast of uitput en klachten van overbelasting ontwikkelt. Herken je deze neiging bij jezelf? In dit leertraject leer je hoe je voor anderen kunt zorgen zonder jezelf te verliezen.
Onderwerpen die aan bod komen:
- beter leren luisteren naar je gevoelens, behoeftes en grenzen, leren ont-moeten
- herontdekken van wat voor jou werkelijk belangrijk is (waarden) en hoe je hier meer naar kunt leven m.b.v. ACT (Steven Hayes) en de 7 kwaliteiten van effectief leiderschap (Stephen Covey)
- (her)kennen van jouw persoonlijke top 5 kwaliteiten en deze optimaal leren inzetten voor meer energie en werkplezier o.b.v. het gedachtegoed van dr. Martin Seligman, grondlegger van de Positieve Psychologie
- onderzoeken welke kanten in jou je helpen en welke je in de weg zitten voor het hervinden van een gezonde balans tussen zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf m.b.v. Voice Dialogue, Transactionele Analyse en de dramadriehoek
- mindful omgaan met lastige emoties, zoals somberheid, lusteloosheid, boosheid en verdriet
- ontwikkelen van een mildere houding naar jezelf wanneer je het zwaar hebt of jezelf in de weg zit m.b.v. mindful zelfcompassietraining (dr. Kristin Neff en Chris Germer)
- hoe je voor anderen kunt zorgen zonder jezelf te verliezen
- identificeren en aanboren van hulpbronnen in en buiten jezelf
- op effectieve en assertieve wijze bespreekbaar maken van je gevoelens, behoeften, wensen en grenzen m.b.v. handvatten uit de Geweldloze/Verbindende Communicatie (Marshall Rosenberg)
Aanpak:
In dit (in-company) leertraject werken we zoveel mogelijk ervaringsgericht, d.w.z. leren door te doen i.p.v. alleen maar praten over. Er is veel afwisseling tussen theorie en praktijk, inspanning en ontspanning, luchtigheid en verdieping, binnen en buiten, hart en hoofd, alleen en samen. Aan bod komen diverse praktische handvatten vanuit de Positieve Psychologie, Acceptance & Commitment Training (ACT), Voice Dialogue, Mindfulness en Mindful Zelfcompassietraining. Deze krijg je ook op papier (in een map) en digitaal mee. Daarnaast krijg je het boekje Ik (k)en mijn ikken: ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue van Karin Brugman e.a. en krijg je onbeperkt toegang tot de ACT Guide app, een uitgebreid kennisplatform waar je terecht kunt voor extra kennis, tools en oefeningen om tussen de sessies door mee aan de slag te gaan als je daar behoefte aan hebt.
Het leertraject is meer kracht- dan klachtgericht. Waar mogelijk gaan we naar buiten om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen (wandelen) zodat je je aan het eind van de sessies opgeladen, energiek en geïnspireerd voelt. We werken in kleine groepen van max. 8 deelnemers zodat er voor iedereen voldoende aandacht is. Voordat we starten voer ik met iedereen individueel een persoonlijke intake om samen te kijken of dit traject wat voor je is.
Resultaat:
Na dit leertraject ervaar je meer:
- rust en ruimte in jezelf en je leven
- balans tussen aandacht voor de ander en jezelf, maar ook tussen inspanning en ontspanning, hoofd en hart
- energie en vitaliteit
- (werk)plezier
- regie over jezelf en in je leven
Duur en data:
De duur van dit traject is een jaar, of het nou gaat om een in-company leertraject of een leertraject op basis van open inschrijving. Bij deze laatste variant gaat het om 10 maandelijkse sessies van 2 uur op de donderdagavond van 19.30 - 21.30 uur. In juli en augustus zijn er geen sessies i.v.m. de zomervakantie.
Data voor dit leertraject van 10 sessies op basis van open inschrijving in 2024/2025 zijn:
12-9, 10-10, 14-11 en 12-12-2024 en 16-1, 13-2, 13-3, 10-4, 15-5 en 12-6-2025. Hierbij is zo veel mogelijk rekening gehouden met schoolvakanties.
Data voor de in-company variant plannen we uiteraard in overleg.
Locatie:
Het leertraject op basis van open inschrijving vindt plaats bij mijn praktijk: Kerkweg 7 in Leusden. Kijk bij contact voor het volledige adres en een routebeschrijving voor auto en openbaar vervoer.
Mijn praktijk in Leusden
Gezien het onderwerp van dit leertraject vindt ook het in-company leertraject bij voorkeur plaats op een externe locatie en liefst in een groene omgeving, zodat deelnemers hun werk even helemaal los kunnen laten en ruimte ervaren voor reflectie, rust en inspiratie. Ik heb goede ervaringen met:
- mijn praktijk in Leusden op Landgoed Den Treek
- Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en
- Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest
Deze locaties beschikken allemaal over prettige lichte ruimtes, waar we ook makkelijk even naar buiten kunnen om te wandelen of reflectie-opdrachten te doen.
Vogelplas bij Landgoed Den Treek op loopafstand van mijn praktijk
Sterrenzaal in het Aziatische deel van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam
Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest
Kosten
€ 650,- p.p. voor de variant o.b.v. open inschrijving.
Voor de in-company variant maak ik graag een offerte na een verkennend gesprek over wensen en mogelijkheden.
Interesse in dit leertraject?
Neem contact met me op en dan bespreken we of dit traject bij jou of de mensen in jouw organisatie past.