Zo werk je succesvol aan duurzame inzetbaarheid
Gepubliceerd op 26 februari 2016 door Petra van Reek
‘Duurzame inzetbaarheid is een nachtmerrie’ volgens Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar Employability in Werkrelaties bij A&O-psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. In een artikel in PW De Gids beschrijft ze hoe het haast onmogelijk lijkt mensen duurzaam aan het werk te houden. HR-managers geven aan niet te weten hoe ze vaste medewerkers in beweging krijgen, managers vragen zich af of hun medewerkers snelle ontwikkelingen nog wel kunnen bijbenen, oudere werklozen zijn bang nooit meer aan een baan te komen en flexwerkers zijn bezorgd om hun volgende contract. En terecht volgens Nauta.
Zij stelt dat we de term duurzame inzetbaarheid moeten vervangen door duurzaam kneedbaar werk om van de nachtmerrie weer een droom te maken. Duurzame inzetbaarheid impliceert volgens haar dat we allemaal lijdzame marionetten zijn die je kunt neerzetten waar je wilt. Ze is voorstander van een omkering: niet langer de mens aanpassen aan het werk, maar het werk meer aanpassen aan de mens. Meer job craften dus.
Het werk aanpassen klinkt misschien ingrijpend, maar hoeft dat niet te zijn. Prof. dr. Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar bij de Open Universiteit, heeft eenvoudige en praktische tips die de gewenste impact kunnen hebben.
In het webinar Verander het werk voor A&O- en A&G-psychologen licht Van Vuuren eerst een aantal begrippen toe. Zo vertelt ze dat duurzame inzetbaarheid bestaat uit drie componenten:
- werkvermogen
- vitaliteit
- employability
Werkvermogen is de mate waarin je fysiek en mentaal in staat bent te voldoen aan de eisen van het werk.
Vitaliteit is een combinatie van energie en motivatie. Vitale werkenden zijn gemotiveerd en energiek waardoor ze gezond en productief aan het werk zijn, werkplezier behouden en dus duurzaam inzetbaar zijn.
Employability is het vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies adequaat te blijven vervullen, zowel in het eigen bedrijf als in een ander bedrijf of sector.
Om te werken aan de inzetbaarheid van mensen kiezen we vaak voor maatregelen die op het individu gericht zijn. We bieden medewerkers coaching, trainingen en opleidingen aan en daarnaast maken we maatwerkafspraken met hen, bijvoorbeeld: andere taken, minder of juist meer uren werken, andere werkplek, een collega erbij ter ondersteuning etc.
Van Vuuren is van mening dat we te vaak sleutelen aan de persoon en te weinig aan het werk. Terwijl dit laatste volgens haar makkelijker en effectiever is. Want bij sleutelen aan de persoon ben je afhankelijk van de inzet van de betreffende persoon. Hij of zij moet de noodzaak inzien om zich te ontwikkelen en zijn/haar gedrag aan te passen. Ziet deze medewerker die niet in dan verandert er ook niks. Wanneer je het werk verandert hebben medewerkers geen keuze meer, moeten ze het gewenste gedrag wel laten zien en wordt dit vanzelf een gewoonte.
In het webinar geeft Van Vuuren veel concrete tips hoe je op organisatieniveau kunt werken aan duurzame inzetbaarheid.
Tips voor meer vitaliteit van medewerkers
- geef teams meer zelfsturing zodat medewerkers meer autonomie ervaren, één van de universele psychologische basisbehoeften (naast competentie en sociale verbinding)
- geef medewerkers een duidelijke visie op haalbare doelen voor meer motivatie en vertrouwen in eigen kunnen
- communiceer helder over wat je wilt, bedoelt en verwacht
- biedt coaching aan
- zorg dat er respect is voor elkaars kennis en ervaring zodat iedereen zich erkend en gesteund voelt
- geef elke dag een gemeend compliment aan collega’s
- vier successen
Tips voor een betere employability van medewerkers
- zorg voor taakroulatie zodat medewerkers zich breed blijven ontwikkelen
- maak gebruik van elkaars kwaliteiten en vaardigheden
- hanteer benoemingstermijnen van 5-8 jaar en ga na 3 jaar al in gesprek over de volgende loopbaanstap
- zorg voor brede functieomschrijvingen en wisselende projecten zodat mensen blijven leren
- laat medewerkers en hun leidinggevenden (of opdrachtgevers) maandelijks de dialoog aangaan over hun functioneren en persoonlijke ontwikkeling
- maak deelname aan opleidingen onderdeel van de beoordeling
- richt je bij de vlootschouw op de ontwikkeling van al het personeel
- geef flexkrachten dezelfde scholingsmogelijkheden als vaste krachten
Tips om het werkvermogen van medewerkers te vergroten
- geef medewerkers een realistische hoeveelheid taken (i.p.v. de werkdruk hoog op te voeren)
- bied mogelijkheden om onder werktijd (samen) te sporten
- zet de printer en koffieapparaat verder weg, want zitten is het nieuwe roken
- laat iedereen zelf koffie/thee halen voor meer beweging
- geen liften meer naar verdiepingen lager dan de 4e voor meer gebruik van de trap
- vergader aan statafels, dan duren ze ook korter
- zorg voor water en fruit op de werkvloer en verwijder ongezonde snacks
Kortom: richt je niet teveel op individuele medewerkers, maar tref ook maatregelen op organisatieniveau. Hiermee versterk je de duurzame inzetbaarheid van je mensen. Als je er een gezamenlijke verantwoordelijkheid van maakt, vergroot je kansen op succes.
Klik hier als je het volledige webinar 'Verander het werk' van Tinka van Vuuren wilt bekijken. Aanrader om te lezen is haar oratie 'Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden!’ waar dit webinar op gebaseerd is.
Wat doe jij als (hr-)manager om bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van je mensen? Inspireer vakgenoten en mij door onder deze blog je reactie te plaatsen. Alvast bedankt!
Tot slot: IK-werk biedt twee type trainingen aan om te werken aan duurzame inzetbaarheid.
- Voor leidinggevenden: IK-werk aan duurzame inzetbaarheid
- Voor medewerkers: Baas in eigen baan
Klik op de linkjes voor meer informatie over deze trainingen.
© Petra van Reek | IK-werk
Deel opties
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie: