IK-werk aan werkplezier

Hoe kun je de Oekraïners en jezelf nou écht helpen in deze tijd?

Geplaatst op 4 maart 2022 door Petra van Reek

 

Net als zovelen vind ik het vreselijk wat er nu in Oekraïnie gebeurt. Het maakt me verdrietig, boos, bezorgd en bang. En ik worstel enorm met dat gevoel van machteloosheid. Want wat kun je doen bij zoveel onrecht? Waar zijn de Oekraïners nou echt mee geholpen? Ja, er is Giro555 en je kunt van alles opsturen naar Oekraïnie, maar wat is nou het meest zinvol? En hoe blijf je zelf ook nog een beetje mentaal vitaal in deze tijd?

 

Om te weten waar de Oekraïners nu echt mee geholpen zijn heb ik contact opgenomen met Evita Bloemheuvel, persvoorlichter bij Vluchtelingenwerk Nederland. Dit zijn haar tips:

  1. Doneer in ieder geval geen spullen of kleding, want het is nog niet precies duidelijk waar nu de meeste behoefte aan is. Er zijn nu veel goed bedoelde acties ontstaan die niet altijd passen bij de vraag. Daarbij kopen alle goede doelen in het buitenland hun goederen lokaal. Dan steun je de lokale economie (die een behoorlijke klap krijgt met zoveel mensen) én je hoeft niks uit te zoeken en hebt geen transportkosten.
  2. Mocht je plek in je huis vrij hebben om iemand op te vangen, dan kan je dat bij Takecarebnb doorgeven. Die maken een schema van beschikbare slaapadressen.
  3. Je kan je aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland als je wat tijd over hebt de komende tijd.
  4. Doneren op Giro555 is nu de beste plek als je geld wilt geven. Mocht je geld willen geven voor mensen die straks in Nederland terecht komen, dan kan dat bij Vluchtelingenwerk Nederland. Wij zijn echt op NL gericht. Giro555 is voor de eerste opvang in landen als Polen en Roemenië.

Tot slot nog een paar praktische tips van mij voor je eigen mentale vitaliteit:

  1. Zet je boosheid, frustratie, verdriet en andere negatieve gevoelens om in positieve acties waar de Oekraïners én jij mee geholpen zijn. Laat je daarbij inspireren door de tips van Evita.
  2. Balanceer de informatie die je tot je neemt. Kijk bijv. max. 2x per dag naar het nieuws (liefst niet direct bij het opstaan en vlak voor het slapen) en kijk daarnaast naar positieve ontwikkelingen om hoop en kracht uit te halen. Zie bijv. hoe de verbinding in Europa groeit en hoe mensen als Elon Musk helpen met hun middelen.
  3. Blijf letterlijk in beweging om je stress kwijt te raken en gezond te blijven. Zelf vind ik krachttraining nu heel fijn. Daardoor voel ik me letterlijk en figuurlijk sterker worden. Bij wandelen blijf ik teveel piekeren en somberen.
  4. Blijf ook dingen doen waar je blij van wordt. Om op te laden, goed te kunnen blijven functioneren en creatief te blijven in het bedenken van wat je kunt doen. Niemand is ermee geholpen als je jezelf onderdompelt in negativiteit en schuldgevoelens.
  5. Wees lief voor elkaar, want liefde overwint uiteindelijk alles!

Heb je nog meer goede tips? Ik lees en deel ze graag!


Reacties
Mooi en praktisch artikel. Duidelijk ook waarom en hoe van de acties. Dank je!
Geplaatst op 06-03-2022 11:58
Graag gedaan!
Geplaatst op 08-03-2022 08:39
Nooit onder deze tab gekeken dus is het best wel laat een reactie op dit mooie schrijven na 1 jaar, maar ik krijg sinds kort van mijn "verdwenen vriend" uit eerste hand de werkelijke status uit de Oekraïne, mijn tip: neem het nieuws met een korrel zout want het dekt nog geen 10% van wat er werkelijk gebeurd. Geld of goederen doneren heeft alleen zin wanneer je het zelf aflevert anders komt het niet aan bij de mensen die het, het meeste nodig hebben. Help de vrouwen en kinderen die nu in Nederland zijn en hun echtgenoot achter hebben moeten laten, leer en help ze inburgeren, ik heb gemerkt bij een gebroken gezin (oma, mama met 2 kinderen) wat het meest belangrijk is, een luisterend oor, troost en genegenheid, geef ze het gevoel dat ze welkom zijn en dat je er voor hen bent tot ze (hopelijk) weer als gezin herenigt worden. Laat heel duidelijk weten dat jouw hulp onvoorwaardelijk is. Wat betreft je eigen mentale vitaliteit! Door dit te doen krijg je enorm veel liefde en dankbaarheid terug wat je heel veel positieve energie en voldoening geeft. Er komt bij dat je er een hele mooie waardevolle vriendschap aan overhoud, en dat is in deze tijd zeldzaam.
Geplaatst op 16-03-2023 00:59
Een kort PS. op het laatste bericht, het mooie is dat ik mijn oude lotgenoot terug heb, wat minder is dat hij nu weer in een oorlogsgebied zit en dat ik beladen wordt met info/trauma's waar IK-werk mij van afgeholpen heeft, maar ik wil gewoon even kwijt dat het goed is dat de waarheid, werkelijkheid van alle mensonterende verschrikkingen voor het grote publiek bespaard word.
Geplaatst op 16-03-2023 02:12
Het laatste vervolg op mijn berichten hierboven, mijn lotgenoot (64) is een tijdje geleden omgekomen in een conflict wat niet de zijne was, het verlies is groot en heeft veel verdriet gedaan ondanks dat het zijn eigen keuze was. Dit geeft maar weer eens aan hoe gruwelijk en onpersoonlijk een oorlog is. Anno 2023 is het ook onacceptabel dat wij als mensheid er een organisatie op na houden, wat in staat is om medemensen te kunnen doden, als excuus om zichzelf te kunnen verdedigen! Reclames voor roken en drinken zijn aan banden gelegd of verboden, maar verleidende en misleidende reclameboodschappen over militaire organisaties die zogenaamd goed doen worden toegejuicht. Waarom ga je zwaarbewapend in gevechtstenue hulp bieden!
Waarom niet ongewapend in een oranje overal met een medicijnkistje en een groot rood kruis op je rug en borst? Dat wekt wereldwijd veel meer respect en vertrouwen op. Ik vindt dat alle programma's die militaire organisatie verheerlijken met valse voorwendselen, of kijkcijfer gerelateerde programma's op tv die een compleet verkeerd beeld geven van de realiteit, maar wat jongeren het idee geeft dat stoer en macho het beeld is waar je aan moet voldoen! Het leven van een jong mens (als het niet omkomt) wordt in de realiteit van een oorlog voor altijd verwoest, een ouder zal het kind wat ze leven geschonken hebben nooit meer herkennen wanneer het thuiskomt.

Ik hoop dat een ieder die zich als ouder hierin herkent, er goed over nadenkt voordat hij of zij het grootste goed wat ze hebben, aan de grootste onzin ooit laten deelnemen.
Geplaatst op 14-06-2023 13:19

Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij