IK-werk aan werkplezier

Hoe kun je de Oekraïners en jezelf nou écht helpen in deze tijd?

Geplaatst op 4 maart 2022 door Petra van Reek

 

Net als zovelen vind ik het vreselijk wat er nu in Oekraïnie gebeurt. Het maakt me verdrietig, boos, bezorgd en bang. En ik worstel enorm met dat gevoel van machteloosheid. Want wat kun je doen bij zoveel onrecht? Waar zijn de Oekraïners nou echt mee geholpen? Ja, er is Giro555 en je kunt van alles opsturen naar Oekraïnie, maar wat is nou het meest zinvol? En hoe blijf je zelf ook nog een beetje mentaal vitaal in deze tijd?

 

Om te weten waar de Oekraïners nu echt mee geholpen zijn heb ik contact opgenomen met Evita Bloemheuvel, persvoorlichter bij Vluchtelingenwerk Nederland. Dit zijn haar tips:

  1. Doneer in ieder geval geen spullen of kleding, want het is nog niet precies duidelijk waar nu de meeste behoefte aan is. Er zijn nu veel goed bedoelde acties ontstaan die niet altijd passen bij de vraag. Daarbij kopen alle goede doelen in het buitenland hun goederen lokaal. Dan steun je de lokale economie (die een behoorlijke klap krijgt met zoveel mensen) én je hoeft niks uit te zoeken en hebt geen transportkosten.
  2. Mocht je plek in je huis vrij hebben om iemand op te vangen, dan kan je dat bij Takecarebnb doorgeven. Die maken een schema van beschikbare slaapadressen.
  3. Je kan je aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland als je wat tijd over hebt de komende tijd.
  4. Doneren op Giro555 is nu de beste plek als je geld wilt geven. Mocht je geld willen geven voor mensen die straks in Nederland terecht komen, dan kan dat bij Vluchtelingenwerk Nederland. Wij zijn echt op NL gericht. Giro555 is voor de eerste opvang in landen als Polen en Roemenië.

Tot slot nog een paar praktische tips van mij voor je eigen mentale vitaliteit:

  1. Zet je boosheid, frustratie, verdriet en andere negatieve gevoelens om in positieve acties waar de Oekraïners én jij mee geholpen zijn. Laat je daarbij inspireren door de tips van Evita.
  2. Balanceer de informatie die je tot je neemt. Kijk bijv. max. 2x per dag naar het nieuws (liefst niet direct bij het opstaan en vlak voor het slapen) en kijk daarnaast naar positieve ontwikkelingen om hoop en kracht uit te halen. Zie bijv. hoe de verbinding in Europa groeit en hoe mensen als Elon Musk helpen met hun middelen.
  3. Blijf letterlijk in beweging om je stress kwijt te raken en gezond te blijven. Zelf vind ik krachttraining nu heel fijn. Daardoor voel ik me letterlijk en figuurlijk sterker worden. Bij wandelen blijf ik teveel piekeren en somberen.
  4. Blijf ook dingen doen waar je blij van wordt. Om op te laden, goed te kunnen blijven functioneren en creatief te blijven in het bedenken van wat je kunt doen. Niemand is ermee geholpen als je jezelf onderdompelt in negativiteit en schuldgevoelens.
  5. Wees lief voor elkaar, want liefde overwint uiteindelijk alles!

Heb je nog meer goede tips? Ik lees en deel ze graag!


Reacties
Mooi en praktisch artikel. Duidelijk ook waarom en hoe van de acties. Dank je!
Geplaatst op 06-03-2022 11:58
Graag gedaan!
Geplaatst op 08-03-2022 08:39

Deel opties

E-mail dit
Twitter dit


Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie:
Vul in het veld hieronder het woord "werk" in.
Houd mij op de hoogte van reacties na mij