Vier tips om werkstress de baas te blijven in onzekere tijden
Gepubliceerd op 10 december 2013 door Petra van Reek
Verzekeraar Achmea schrapt de komende drie jaar 4.000 van de 19.000 banen. Dat hoorde ik vorige week op het nieuws. Maar niet alleen bij Achmea vallen er klappen. Grote ontslagrondes zijn er het afgelopen jaar ook geweest bij Nationale Nederlanden, SNS Reaal, Aegon, Menzis en Univé.
Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond vertelde in de nieuwsuitzending dat de werkgelegenheid in de bank- en verzekeringswereld de afgelopen vijf jaar is afgenomen van 150.000 naar 100.000 arbeidsplaatsen. En dat er de komende vijf jaar nog eens 50.000 banen zullen verdwijnen zodat er nog maar 50.000 zullen overblijven.
Als je werkt in deze branche kan ik me voorstellen dat je veel stress ervaart. Je vaste contract biedt immers geen zekerheid meer. Daarnaast word je genoodzaakt met minder mensen meer werk te verzetten. Hoe houd je het vol zonder geveld te worden door alle werkstress? In dit artikel geef ik je vier tips.
Vier tips om werkstress de baas te blijven in onzekere tijden
Tip 1: bewaak je grenzen en laat verantwoordelijkheden waar ze horen
Veel mensen die ik coach en train zijn met overbelastingsklachten op het werk uitgevallen. Pas als ze thuis zitten realiseren ze zich dat ze te lang over hun grenzen zijn gegaan. Achteraf weten ze precies welke stresssignalen ze hebben genegeerd: aanhoudende vermoeidheid, vol hoofd, nek-, schouder- en/of rugklachten, verlies van motivatie en werkplezier, kort lontje, slaap- en/of concentratieproblemen. Herken jij (al) deze klachten bij jezelf? Blijf dan niet doorrennen, maar trek aan de bel bij je manager. Zeg dat het zo niet langer gaat en vraag om steun. Schaam je hier niet voor! Mijn ervaring is dat te veel medewerkers van een managementprobleem hun probleem maken. En daarmee houden ze zelf de problemen in stand, hoe goed bedoeld ook. Niet doen dus!
Tip 2: blijf tijd maken voor ontspanning en plezier om jezelf op te laden
Helaas hoor ik vaak dat mensen het eerst stoppen met hobby’s en sociale contacten als ze het (te) druk hebben. Met als gevolg dat ze zichzelf nog sneller uitputten, omdat er meer energie weglekt dan er terugkomt. Waar krijg jij energie van? Sporten, uitgaan met vrienden, muziek maken of schilderen? Wat het ook is, blijf het juist doen als je druk bent om te voorkomen dat je uit balans raakt.
Tip 3: maak je niet te afhankelijk van je werkgever, maar pak je kansen
In deze tijd zie ik veel mensen die graag van baan zouden veranderen, maar dat toch niet doen. Zelfs als hun huidige baan hen ziek maakt. Vaak om financiële redenen. Ik snap dat je als kostwinner liever geen risico’s neemt. Maar realiseer je dat je nóg verder van huis bent als je langdurig uitvalt door overbelasting. En dat tegenwoordig geen baan meer voor het leven is. De ‘zekerheid’ die je nu misschien haalt uit een vast contract is een schijnzekerheid. Daarom deze tip om je niet te afhankelijk op te stellen van je werkgever en zelf de regie te blijven voeren over je loopbaan. Benieuwd naar hoe jij je kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten? Test hoe goed jij bent in het creëren én benutten van kansen en laat je inspireren door anderen via deze link: http://werknemers.duurzameinzetbaarheid.nl/kansen-benutten.
Tip 4: ga ‘jobcraften’ om je werk leuker te maken
Jobcraften betekent letterlijk ‘sleutelen aan je baan’ voor meer werkplezier. Dit kun je doen door je hulpbronnen op het werk te verhogen (bijv. het zoeken van steun, feedback en leermogelijkheden) en je taakeisen te verlagen (d.w.z. taken versimpelen/verlichten of efficiënter werken). Uiteraard wel in overleg met je leidinggevende. Vind je jouw werk juist te saai/simpel? Kijk dan of je je taakeisen kunt verhogen. Bedenk welke verantwoordelijkheden/uitdagingen je aan je huidige functie zou willen toevoegen en maak dit bespreekbaar met je leidinggevende.
Bonustip: Levert jobcraften je onvoldoende op en wil je echt weg bij je huidige werkgever? Maak dan niet de fout (zoals helaas veel mensen doen) om een negatieve keuze te maken. Vanuit de gedachte: ‘Alles beter dan dit’. Vaak beland je dan van de regen in de drup. Kies altijd voor een baan omdat hij aansluit bij jouw talenten en interesses.
Ik ben benieuwd naar je reactie op dit artikel. Laat je van je horen?
© Petra van Reek | IK-werk
Reacties
Deel opties
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/ikwerkcoaching.nl/httpdocs/scripts/pages/blogItem.php on line 47
Plaats een reactie: